ערב גיבוש לקבוצות- היתרונות שבקבוצה מגובשת וחזקה, כיצד בונים צוות מנצח, אילו משחקים לקבוצות גדולות מסייעים לגיבוש צוות, ואילו פעילויות גיבוש לקבוצות מומלץ לנסות
קבוצה נוצרת באופן טבעי הודות למכנה משותף, שמאחד בין הפרטים בקבוצה, אך אינו מבטיח את הקירבה, האינטימיות והגיבוש. מה שיכול לתרום לגיבוש הקבוצה הוא פעילות משותפת, שתיצור חוויות וזכרונות משותפים, ולכן ערב גיבוש לקבוצות, שמוציא קבוצת אנשים מהשיגרה ומאפשר להם לחוות אחד את השני מפן אחר באווירה קלילה ופתוחה הוא רעיון נפלא לגיבוש כל סוג של קבוצה, בין אם זה קבוצת תלמידים, צוות עובדים, חיילים שמשרתים יחד ועוד.
איך בונים צוות?
לפני שעוברים לשלב בו משלבים פעילויות גיבוש לקבוצות, כדאי לבחון את תהליך בניית הצוות, שיסייע בהמשך הן לגיבושו והן לתפקודו באופן יעיל, מקצועי ושוטף. הנה כמה טיפים שיסייעו לכם לבנות צוות כהלכה:
-
- הגדרת ציפיות– כשהדרישות והציפיות שיש לארגון או לחברה מהקבוצה ברורות וחד משמעיות, וכשכל חבר צוות יודע מה הוא צריך לספק לחבריו לקבוצה, האפקטיביות עולה. על מנת להגדיר ציפיו באופן ברור חשוב להגדיר תפקידים, להאציל סמכויות, להגדיר את מטרת העל ואת היעדים אליהם כל אחד צריך להגיע באופן אישי ויחד כקבוצה. הגדרת הציפיות צריכה להיות הדדית, ולכן, חשוב לברר מהם הציפיות של חברי הקבוצה מיתר חברי הצוות ומה הם זקוקים לו על מנת להוציא לפועל את הדרישות שהוצבו בפניהם. האם הם זקוקים למידע נוסף, משאבים פיננסים, זמן או כוח אדם, האם חשוב להם לקבוע שיחה בתחילת כל שבוע או שיחת סיכום בסוף יום העבודה וכו'.
-
- להרגיש חלק מהשלם– על חברי הצוות להרגיש חלק אינדיבידואלי עם יכולות ומיומנויות אישיות, אך יחד עם זאת להרגיש שייכות לצוות. כשכל חבר צוות מרגיש שמכילים אותו, שמקשיבים לו, שיש לו מקום להביע דיעה ולהעלות רעיונות, הוא מרגיש שייך, וכל חברי הקבוצה יוצאים נשכרים, כיוון שכולם שותפים לחזון, לערכים, למטרות ולהלך הרוח המשותף.
-
- מחוייבות למטרה– חשוב לבנות בקרב חברי הצוות תחושת מחוייבות להצלחת המטרה והארגון. כמו כן, תחושת ערבות הדדית ומחוייבות לחברי הצוות חיונית גם כן ליצירת שיתוף פעולה, ולכן כדאי להציג בפניהם את היתרונות שבהגשמת המטרות המשותפות, ולהעניק לכל חבר צוות את התפקידים והסמכויות האופטימליים עבורו הן מבחינת היכולות האישיות והן מבחינת הראייה לטווח הרחוק, וההבנה כיצד ביצוע חלקם בעבודת הצוות תוכל לשחק לטובתם בעתיד לקידום הקריירה, להרחבת הגדרות התפקיד וכדו'.
-
- מיומנות וכישורים מתאימים– בניית צוות חייבת להיעשות עם המון מחשבה מוקדמת. כשמטרת הצוות ברורה קל יותר להגדיר את הכישורים והמיומנויות הנדרשים מחברי הצוות ואת מה שביצוע הפרוייקט יצריך מהם. כך למעשה תהליך הגיוס יהיה יעיל וטוב, וילקט את האנשים הכי מתאימים לתפקיד. חשוב לאגד אל הצוות אנשים שמוכשרים כל אחד בדרכם, ובמגוון תחומים, על מנת להשיג סינרגיה מיטבית, שתהפוך את השלם לגדול מסך חלקיו.
-
- חזון ומטרה משותפת– חשוב לתת לחברי הצוות לקחת חלק בגיבוש הרעיונות ובניית החזון עליו מתבססת פעילות הצוות. כשחברי הקבוצה מגדירים יחד ערכים, חזון ומטרה ובונים יחד את האסטרטגיה, תחושות השותפות, האחריות והשייכות שלהם גדלות באופן משמעותי, וסיכוייהם להצליח גדלים באופן ניכר.
-
- שליטה ועצמאות בשטח– בהמשך ישיר לסעיף הקודם, לא די בלתת לקבוצה לקבל החלטות ולשתף ברעיונותיהם, וחשוב לא פחות לתת להם את החופש ליישם זאת בדרכם. כשחברי הצוות מחליטים יחד על המטרות והאסטרטגיה, הם חשים מחוייבות להוציא אל הפועל את תוכניתם על מנת להימנע מכישלון, כך שגם אם יצוצו תקלות וקשיים בדרך, כולם יתגייסו יחד למציאת פתרונות והתגברות על גבי המכשולים שניצבים בפניהם. חשוב לתת להם חופש פעולה, כמה שאפשר, לעקוב אחר התקדמותם בהתאם ליעדים שהוגדרו מראש ולהתערב רק אם יש צורך בכך.
-
- טווח הסמכות ומבנה ההיררכיה בקבוצה– כל קבוצה צריכה מנהיג, או מישהו שינווט את התהליכים בקבוצה. חשוב להבהיר את ההיררכיה הקבוצתית, להסביר את ההגיון שעומד מאחוריה ולנקוט בגישה של דלת פתוחה עבור כל חברי הצוות. דרך ראש הצוות ניתן להעביר מסרים והנחיות וגם לקבל דיווחים ומשוב אודות התקדמות הפרוייקט והקשיים שבדרך.
-
- חשוב שחברי הצוות יקבלו את העובדה, שלעיתים יכולים להיווצר חיכוכים בקבוצה, ויכוחים או אי הסכמות על רקע מקצועי, ושהם לא בהכרח פוגעים בקבוצה ובהוואי המשותף, אלא חשוב להשתמש בהם ככלי למידה וכמקפצה לשיפור מערכות היחסים. כשכל משבר נתפס כהזדמנות, כל הצוות הופך להיות פורה ויעיל יותר, וקל לו להתגבר, ללמוד, לצמוח ולהשתפר.
-
- חדשנות ויצירתיות– כשחברי הצוות נדרשים להיות ביצועיסטים, ואינם זכאים לבטא את היצירתיות שבהם, כל אחד מתבצר בעמדתו, מבצע את משימותיו והופך להיות "ראש קטן". לעומת זאת, עידוד חדשנות, יצירתיות ויוזמה בקרב חברי הקבוצה יוליד שפע של רעיונות ושיתופי פעולה, שישפרו את תפקוד הקבוצה כולה, ואף יעודדו יוזמה ופעילות לטובת פרוייקטים עתידיים בארגון.
משהוגדר הצוות המנצח, הגיע העת ליזום ערב גיבוש לקבוצות
אם כל העקרונות שצויינו לעיל יושמו, הגיע הזמן ליזום פעילות משותפת לכלל חברי הצוות, שתחבר ביניהם יותר, תיצור קירבה ואינטימיות ותפתח ערוצי תקשורת נוספים. ערב גיבוש לקבוצות גם ייתן לכולם הזדמנות להכיר זה את זה טוב יותר, גם לשבור את השיגרה וגם לחוש בהוקרה ובהערכת הארגון לחברי הצוות.
במסגרת המפגש המשותף ניתן לשלב מגוון פעילויות שיתרמו להוואי, להיכרות, לשיתוף הפעולה ולשבירת הקרח. חברת challenge מציעה מגוון רחב של משחקים לקבוצות גדולות ופעילויות בשיטת odt שנועדו לגבש צוותים ולשפר אינטראקציה, מיומנויות וכישורים תוך כדי משחק. המשחקים השונים משלבים אתגרים, חידות, תחרויות, חשיבה מחוץ לקופסה, פעילויות ספורטיביות, תרומה לקהילה ועוד, ומטרותיהם מותאמות באופן אישי לכל חברה ולכל צוות בהתאם לצרכים שמוגדרים מראש, ביניהם העצמה אישית, פיתוח מנהיגוץ, חדשנות ויוזמה, שיפור מיומנויות תקשורת בינאישית, פיתוח מיומנויות מכירה ומשא ומתן ועוד.
יתרונותיו של צוות מגובש
קבוצה מגובשת היא בעלת יתרונות רבים על פני קבוצה שלא עברה תהליך גיבוש, וחבריה פועלים באופן אינדיבידואלי. היתרונות הרבים שכוללים שיתוף פעולה, הרמוניה, אווירה טובה, אינטימיות ואמפטיה, הגשמת מטרות משותפות ביעילות, ביצוע משימות בצורה מיטבית, פרודוקטיביות גבוהה, יכולת לפתור משברים מקצועיים והתגברות על פני קונפליקטים וחיכוכים על רקע מקצועי ואישי, באים כולם לידי ביטוי ברה היומיומית, ומעניקים לקבוצה הצלחות רבות, שרק מעצימות יותר את הקבוצה ומעודדות אותה באופן טבעי להמשיך לפעול כצוות מגובש, חזק ויציב, מה שמשפר את ביצועיה שוב ושוב, והופך את הצוות למנצח.
בחברת challenge מדריכים מנוסים ומקצועיים, שיסייעו לכם לבחור את הפעילות הכי נכונה ואופטימלית עבור הצוות שבניתם ועבור ערכי הליבה ומטרות הארגון שלכם. כולם מתמחים בעבודה עם קבוצות ויכולים להעניק לכם בתום הפעילות אבחון אישי לכל חברי הצוות, שיסייע לכם לחלק תפקידים ולהאציל סמכויות באופן יעיל ונכון בהתאם ליכולותיהם האישיות ומרכיבי האישיות שלהם.
אתם מוזמנים להתייעץ איתנו ולבחון כיצד ניתן לשלב את הפעילויות שלנו במסגרת ערב גיבוש לקבוצות בחברתכם.